lördag 23 april 2011

Raggsockor med nätmönster

Jag har stickat mig ett par snygga och värmande raggsockor med extra långt skaft,
som jag tänker ha nästa vinter när jag rider och är i stallet.

Eller varför inte så här?
Nedhasade runt vristen över ett par leggins.

Strumporna är stickade från tån istället för att börja med skaftet. Det är den tekniken jag oftast använder mig av, eftersom den är enkel, tå och häl blir snyggast, och så är det lättare att avgöra hur långt skaftet ska bli. Uppläggningen är lite annorlundare än vanligt, men är ganska enkel när man väl fått grepp om den.

BESKRIVNING

Storlek: Medium/Dam/stl 39
Garn: Pärlans raggsocksgarn, 150 gr och Pärlans 100% röda Yllegarn, 100 gr. (köpt Karlssons)
Stickor: Strumpstickor nr 3,5

TÅN
Lägg upp 12 m på två stickor (6m på varje sticka).
Börja med att hålla garnet runt tummen och pekfingret så som man gör när man gör en vanlig uppläggning med en lång garnända hängande. Men lägg garnet tvärtom än du brukar så att garnnystanet finns i änden på den tråd som går runt tummen.
Tag de två strumpstickorna och håll dem tillsammans och lägg dem så de ligger utmed din tumme på vänster hand. Spetsarna på stickorna är nu i höjd med tummnageln.
Stick in den högra stickan under tråden som löper mellan tummen och pekfingret.
Vrid stickorna runt så att spetsarna pekar mot handflatan på vänster hand.
Nu har vi fått en maska på ena stickan.
Nästa maska får vi genom att lägga tråden som ligger över pekfingret runt den andra stickan.
Nästa maska hämtas från tråden som ligger runt tummen.
På detta vis hämtar vi en maska till stickan från tråden som ligger längst bort från stickan.
Fortsätt så tills det finns 6 maskor på vardera sticka - totalt 12 maskor.
Håll garnet så att det blir rätt små tajta maskor. Det ska inte vara stora öglor i tån.

Börja sticka på den ena stickan. Sticka vanliga räta maskor. Det kan vara lite trångt i början, vicka lite på stickorna så de inte ligger parallellt med varandra, så blir det lättare att göra första varvet.
Om man vill kan man redan här se till att arbetet hamnar på fyra stickor, annars går det bra att vänta till nästa varv.
När första stickan är gjord, vänd arbetet och fortsätt sticka maskorna i bakre maskbågen på den andra stickan. Om man glömmer att sticka i bakre bågen får man vridna maskor. Detta gäller bara detta första varv på sticka nr två, så det är inte hela världen om man glömmer det. Hur många kommer ligga på golvet och kolla om du har vridna maskor i tån på dina sockor???

Nu har vi gjort första varvet och då börjar ökningarna. Här kan det vara bra att dela arbetet på fyra stickor.

Varv 2: Sticka 1 m, öka genom att ta upp tråden mellan första och andra maskan, och sticka det vridet. Sticka resten av maskorna på sticka 1. Sticka tills det är 1 m kvar på sticka 2, öka 1 m, sticka den sista på sticka 2. Sticka 1 m på sticka 3, öka 1 m, sticka resten. Sticka tills det är en maska kvar på sticka 4, öka 1 m, sticka den sista maskan.

Varv 3: Sticka alla maskor utan ökning.

Upprepa varv 2 och 3 tills du fått 48 m (12 på vardera sticka).

Sticka räta maskor fram till dess strumpan är 6 cm kortare än vad foten är. Sockor i stl 38/39 beräknas vara lagom om de är 25,5 cm.

HÄLEN
Nu stickas det på 2 stickor. (De andra två får "vila" lite)

Varv 1: Sticka från rätsidan till sista maskan på andra stickan med slätstickning. Lägg nu garnet som om du skulle sticka en avig maska, och lyft den ostickade maskan från vänster sticka till höger sticka. Lägg garnet så att det blir som ett omslag runt maskans bas när du vänder arbetet.

Varv 2: Lyft den första ostickade maskan från vänstra till högra stickan. Sticka nästa maska avigt, garnet ligger runt första maskan. Fortsätt sticka avigt fram till den sista maskan. Även här blir det ett omslag runt den lyfta maskans bas, men håll tråden som om du skulle göra en rät maska istället.
Fortsätt på detta sätt de följande varven.

Varv 3: Lyft den första maskan och sticka rätt till den sista maskan FÖRE den lyfta ostickade maskan. Lägg om garnet, lyft maskan och vänd.

Varv 4: Lyft den första maskan och sticka avigt till den sista maskan FÖRE den lyfta ostickade maskan. Lägg om garnet, lyft maskan och vänd.

Upprepa varv 3 och 4 tills 6 maskor är "orörda" i mitten.
Varven har blivit kortare och kortare ända ner till 6 m. Om den som ska ha strumpan har höga fotvalv så behövs mer utrymme vid hälen, då görs flera omgångar med kortare varv, kanske ända ner till 3-4 maskor i mitten.

Nu ska vi sticka en maska mer i vardera sida så att vi kommer tillbaka till att sticka samtliga maskor på stickorna.
Det gör vi så här:
Varv 1
Sticka över de mittersta maskorna fram till den första ostickade (lyfta) maskan. När du stickar den maskan tar du också med det omslag runt maskan som du gjorde när du lyfte den. Plocka upp omslaget och sticka den tillsammans med maskan.
Nästa maska ska ha ett extra omslag så att den får två omslag med garnet för att mninska risken för att det blir hål i stickningen vid vändningarna. Gör precis som förut, lägg fram garnet som om det skulle stickas avigt, lyft maskan, vänd.

Varv 2
Lyft den första dubbelomlagda maskan och sticka avigt fram till den ostickade maskan med omslag. Plocka upp omslaget och sticka tillsammans med den omlagda maskan. Lägg om nästa maska, lyft den och vänd.

På de följande varven plockas båda omslagen upp och stickas tillsammans med maskan. För att få upp de två omslagen på den vänstra stickan får man ta den högra stickan till hjäp. När man lyft upp omslagen på stickan så stickas alla tre tillsammans.

Sticka tills alla maskor är stickade och de två stickorna åter igen har 24 maskor.
Hälen kommer se lite olika ut på de båda sidorna.

På det första varvet efter hälen kan man för att undvika hål sticka upp en maska på vardera stickan i övergången mellan över och under del på strumpan. Dessa maskor avmaskar man genast nästa varv.

Efter hälen är det så dags att sticka det röda nätmönstret.

Varv 1: Sticka hela varvet med räta maskor i rött garn.
Varv 2: Sticka hela varvet med aviga maskor i det röda garnet.
Varv 3-6: Sticka 2 räta maskor i raggsocksgarnet. Lyft 2 röda maskor. Sticka 4 räta maskor i raggsocksgarn. Lyft 2 röda maskor. Sticka 4 räta maskor i raggsocksgarnet. Lyft 2 röda maskor. osv varvet ut.
Varv 7: Sticka hela varvet med räta maskor i rött garn.
Varv 8: Sticka hela varvet med aviga maskor i det röda garnet.
Varv 9-12: Lyft 1 röd maska. Sticka 4 räta maskor i raggsocksgarn. Lyft 2 röda maskor. Sticka 4 räta maskor i raggsocksgarnet. Lyft 2 röda maskor. Osv varvet ut.

Fortsätt sticka varv 1-12 tills du har fått strumpskaften så långa som du önskar.
Efter ca 20 cm kan det vara lämpligt att öka antalet maskor på stickorna. Detta gör jag genom att lägga till en maska på varv 2, 4 och 6 i början av sticka 1 och 3 och i slutet av sticka 2 och 4.

Avslutningsvis görs en resår med en avig och en rät maska i 5-10 varv.

För att få en elastisk avmaskning gör man så här:
Sticka en maska, sticka en till. Sätt tillbaka dem på vänster sticka och sticka ihop dem.
Sticka en maska till, så det åter blir två maskor på höger sticka.
Sätt tillbaka dem på vänster sticka och sticka ihop dem. osv.
När man väl kommit igång blir det mer som att man sätter in vänster sticka i de två maskorna och stickar ihop dem.
Dra tråden genom sista maskan och fäst.
2 kommentarer:

  1. Fina sockar.Jag tänker sticka uppifrån och det skall bli roligt.Faktiskt fina julklappar också.Tack för inspirationen.

    SvaraRadera